Ürünü favorilere ekleyebilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.
Bronzit taşı, cilâlı ve eskitme formlarıyla karşımıza çıkan, piroksen mineral grubu içerisinde yer alan bir taştır. Bronzit taşı, yabancı dilde ‘Bronzite’ olarak bilinen bu taşın diğer isimleri savaşçı taşı ve nezaket taşıdır. Çikolata, yeşil ve altın renkleri mevcuttur. Vücut eşiğini ve pozitif enerjiyi koruduğuna inanılan bu taşın negatif enerjiyi nötralize ettiği söylenmektedir.
Bronzit taşı, ultramafik ve magmatik kayaçlarda bulunur. (Örneğin; gabrolar, noritler, peridot, serpantinit vb.)
Bronzit Taşı Özellikleri Nelerdir?
Maddeler hâlinde sıralamamız gerekirse, Bronzit taşının özellikleri şunlardır:
- İnsanların hayat ile yakaladıkları uyumu temsil eder.
- Takı ve süs eşyası olarak kullanılır. Tesbihlerde de sıkça tercih edilir.
- Dekorasyonda kendine yer bulur. Vintage esintilerden, minimal tasarımlardan hoşlanan kişiler için Bronzit içerikli ürünler harika bir tercihtir.
- Lifli bir yapıya sahiptir.
- Hafif parlaktır ve görünüş itibariyle kedi gözüne benzetilir.
- Hipersten ve enstatit mineralleri bakımından zengindir.
- Kırılma endeksi 1688 şeklindedir.
- Sertlik değeri ise 5 -5,5 olarak belirtilir. (MHOS ölçeğinde.)
- Özgül ağırlığının 3,35 olduğu bildirilmiştir.
Bronzit Taşı Anlamı Nedir?
Bronzit taşı, mücevher sınıflandırmasında ‘Enstatite’ adıyla yer alır. Bu ismin, taştaki minerale atıfta bulunularak verildiği bilinmektedir.
Söylemleri ve düşünceleri dengeye getirdiği rivâyet edilen bu taş, söz konusu özelliğinden dolayı nezaket taşı adını almıştır. Ayrıca Bronzit’in, kendisini üzerinde taşıyana ve bulundurulduğu mekâna mutluluk getirdiği rivâyet olunur.
Bronzit Taşı Nerede Bulunur?
Yoğun olarak şu bölgelerde çıkarılmaktadır:
- Madagaskar,
- Güney Afrika,
- Avusturya,
- Çek Cumhuriyeti,
- Amerika Birleşik Devletleri,
- Brezilya,
- Çin,
- Kanada.
Bronzit taşı nerede çıkar? Diye merak ediyorsanız, bunun ağırlıklı olarak magmatik kayaçlar içerisinde yer aldığını bilmelisiniz. Diğer taraftan, dünyamızın yüzeyine çarpan meteorların bir kısmında da Bronzitlere rastlanmıştır.
Bronzit Taşı Nasıl Oluşur?
Bronzitlerin oluşum süreci öteki doğal taşlar ile benzerlik gösterir. Sürecin ilk aşaması; magma yer altında çatlaklara akarken buhar, gaz ve minerallerle birleşmesidir. Bunun sonucunda katılaşan magma, Bronzit taşını meydana getirir.
Yapısında belli miktar demir barındıran Bronzit grupları, oksitlenme olayı ile beraber altın sarısı biçimindeki yarıklarla ve çizgilerle etkileyici bir görünüme kavuşur.
Bronzit Taşı Hangi Çakra ile Uyumlu?
Bütün çakralarla uyum sağlayan Bronzit, bu özelliğe sahip nadir taşlardandır. Vücutta 7 çakra bulunur. Çakralarda meydana gelen dengesizlik, hayatı negatif yönde etkiler.
Bronzit taşının şifasından yararlanmak dengeyi yeniden sağlamaya yardımcı olabilir. Hangi çakranızın normal çalışmadığını düşünüyorsanız, onun üzerinde bu taşı kullanabilirsiniz.
Bronzit Taşı Hangi Burç ile Uyumlu?
Bronzit taşı, yalnızca Aslan burcuyla ilişkilendirilir. Eğer Aslan burcundaysanız, Bronzit taşından daha fazla fayda görmeniz olasıdır.
Bronzit Taşı Ne İşe Yarar?
Öncelikle şunu hatırlatmakta fayda vardır: Doğal taşların etkileri bünyeden bünyeye değişir. Bronzit taşı yararları olarak bildirilen şeylerin tıbbî kesinliği olmamakla beraber, bu taşı kullananların çoğu olumlu etkilerini gözlemlediğinden bahsetmişlerdir.
Bronzit Taşı Fiziksel Faydaları
Bronzit taşının bedensel etkilerinden de söz edilmiştir. Bunlardan yararlanabilmek için, cilde temas ettirilerek kullanılması önerilir. Böylelikle Bronzit’in daha fazla enerji depolayacağı iddia edilmektedir.
Fizîkî yönden Bronzit taşı ne için kullanılır? Sorusuna verilen bazı yanıtlar şöyledir:
- Bedeni rahatlattığı söylenir.
- Üreme ve sindirim sistemlerinin genel sağlığını olumlu etkilediğinden bahsedilmektedir.
- Vücudun toksinlerden arınmasına katkıda bulunduğu dile getirilmiştir.
- Kanda oksijen miktarını artırdığı şeklinde bir rivâyet mevcuttur.
- Yorgunluğu giderdiğine yönelik bir inanış hâkimdir.
Psikolojik Açıdan Bronzit Taşı Faydaları
- Kişinin kendine güvenmesine yardım ettiği söylenmiştir. Şüphe, kuruntu, özgüvensizlik, korkaklık, karamsarlık gibi duygulardan kurtulmaya yardımcı olduğu şeklinde ifadelere rastlanmaktadır.
- Düşüncelerin esaretinden kurtardığı şeklinde bir söylenti vardır.
- Zihni açtığından söz edilir.
- Huzur verdiğine inanılır.
- Kişiye gerçek potansiyelini keşfetmesi noktasında destek verdiği belirtilir.
- Bazılarına göre bu taş, başkalarından gelebilecek mânevî zararlara karşı koruyucudur.
- Kimileri ise şöyle demişlerdir: Bronzit taşının yararları üretkenlik üzerinde doğrudan etkilidir. Kişinin hayal gücünü geliştirir ve böylece ona dolaylı yoldan yeni fırsatlar sunmuş olur.
Gerçek Bronzit Taşı Nasıl Anlaşılır?
Orijinal Bronzit taşı, cilâlı ve metalik görüntüsüyle hemen ayırt edilir. Gerçek olup olmadığının tespit edilebilmesi için ısı testi uygulanması gerekir.
Bununla birlikte çok yüksek bir ısı dayanımına sahip olmadığı unutulmamalıdır. Yüksek sıcaklığa maruz kaldığında erime eğilimi gösterir.
Bundan dolayı, kendi kendinize ısı testine tâbî tutarak Bronzit taşının sahteliği ile ilgili doğru fikir yürütemezsiniz. Bu hususta, değerli taş uzmanlarının görüşüne başvurmanız en doğrusudur.
Bronzit taşını kırmak da, onun orijinalliğini anlama noktasında işe yarayan bir yöntemdir. Fakat bunun taşa zarar vereceği şüphesizdir.
Gerçek doğal taşların içindeki ve dışındaki renk birbiriyle uyum sergiler. Ancak sahte taşların sadece dış çerçevesi boyanır. O nedenle renk uyumu yakalanamaz.
Bronzit Taşı Nasıl Temizlenir?
Taşınızı; diğer taşların yardımıyla, tütsü yakarak veya toprağa gömüp bir süre bekleterek temizleyebilirsiniz. Böylelikle negatif enerjisinden arındırıp verimli bir şekilde, güvenle kullanılabilecek hâle getirirsiniz.
Bronzit Taşı Fiyatları
Hangi doğal taş olursa olsun, sabit bir fiyatlandırmadan bahsetmek mümkün değildir. Zira taşların fiyatını doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen muhtelif faktörler söz konusudur. Bronzit taşı fiyatları konusunda ise karşımıza şu faktörler çıkar:
- Kalınlık,
- Hangi bölgelerden çıkarıldığı,
- Kullanım amaçları,
- Formu,
- Kusurları, pürüzleri (Meselâ çatlaklar bunlardan biridir. Yine; baloncuk meydana gelmesi, çizik oluşumu gibi pürüzler de taşın fiyatını etkileyen deformitelere örnek verilebilir.)
- Kimyevî ve fizikî yapı,
- Şekil,
- Desen ve renk,
- Boyut,
- Maruz bırakılmış olduğu işlemler.